Zonnepanelen

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Hoe werkt zonne energie?

Zonne energie. We kennen allemaal de platen die op de daken en in de velden liggen om deze zogeheten zonne-energie op te wekken, maar wat gebeurt daar ‘achter de schermen’ precies? Zodra je een zonnepaneel van dichtbij bekijkt zie je in de eerste instantie niks opvallends gebeuren. Toch is het paneel bij daglicht heel hard aan het werk. Om de werking van een zonnepaneel het beste uit te kunnen leggen moeten we een stukje in de theorie van de natuurkunde duiken.

Werking van een zonnepaneel

Het begint allemaal met de energie die een zonnestraal bevat. Beter bekend als ‘fotonen’. Een zonnepaneel is zo gemaakt, dat deze de fotonen van de zonnestraal kan opvangen en kan omzetten in stroom, maar hoe werkt zonne-energie dan precies?

Hier komt het stofje silicium om de hoek kijken. Silicium is een grondstof dat vanuit zand gevormd kan worden en heeft als eigenschap dat dit een zogeheten ‘halfgeleider’ is. Dit houdt in dat deze door de energie van o.a. licht of warmte kan worden aangeslagen. Deze stof bestaat uit atomen waaromheen zich elektronen bevinden. Wanneer deze worden ‘aangeslagen’ door de fotonen komen ze in beweging en raken ze los van het originele siliciumatoom.

Stroom opwekken

Deze losse elektronen zorgen voor een spanningsverschil binnen de zonnecel. Dus de bovenkant van de cel wordt negatief, want hier bevinden zich nu alle losse elektronen. De onderkant van de cel wordt positief, want hier missen nu de negatieve elektronen. Materialen willen het liefst in evenwicht zijn, waardoor de positieve kant nu gaat trekken aan de negatieve kant. De aangeslagen elektronen kunnen dan alleen via een kabel die is getrokken van de bovenkant naar de onderkant terug. Onderweg moeten ze dan de aangeslagen energie van de fotonen kwijt door deze als stroom af te geven aan bijvoorbeeld een lamp of wasmachine, anders worden ze alsnog door het atoom afgestoten. Pas als ze weer in hun normale onaangeslagen toestand zijn kunnen ze weer op hun oude plek bij de atoom terecht. Als dan de zon nog steeds schijnt, wordt deze weer aangeslagen en begint het riedeltje opnieuw.

Zonne energie opslaan

In bovenstaand proces houdt het in dat dus alle vrije elektronen een constante beweging maken door de kabels in de vorm van stroom. Stel dat je deze stroom op dat moment niet nodig hebt, dan zou het handig zijn om deze stroom ergens op te kunnen vangen, zodat je deze op een later moment kan gebruiken. Hierbij komt dan een accu van pas. Een accu kan namelijk deze losse aangeslagen elektronen opvangen (oftewel: de zonne-energie opslaan) en bewaren tot het moment dat ze nodig zijn. Voornamelijk in het buitenland zie je al huishoudens die gebruik maken van deze thuis accu’s. In Nederland is deze markt nog niet zo interessant vanwege de huidige salderingsregeling. Met de optie dat deze wordt afgebouwd staan de thuis accu’s ook in Nederland in de startblokken. Zo kan je straks jouw zonne-energie opslaan die je hebt opgewekt met jouw zonnepanelen installatie.

Zelf zonne energie opwekken?

Ben je aan het overwegen om zelf jouw zonne-energie op te gaan wekken? Laat je dan goed van tevoren informeren over de mogelijkheden die jouw situatie biedt. Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag op weg in de zoektocht naar een mooie zonnepanelen installatie! Doe onze dakscan en zie het zelf! 

Hoe werkt zonne energie

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen

Menu