Zonnepanelen

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Alles wat je moet weten over zonnepanelen salderen

Zodra je een gesprek begint over zonnepanelen ontkom je niet aan het onderwerp ‘salderen’. Wat is dit nou precies, welke regelingen zijn hiervoor en hoe ziet dit er in de toekomst uit? In dit overzicht vind je alles wat je moet weten over salderen:

Wat is salderen zonnepanelen?

Het ‘zonnepanelen salderen’ is een term die gebruikt wordt bij de opwekking van energie bij zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen hebt, houdt dit in dat je zelf stroom opwekt. Dit gebeurt met behulp van het zonlicht. Zodra de zon schijnt wek je dus stroom op die je direct kunt gebruiken voor alle apparatuur in huis. Meestal wordt er wel zoveel energie opgewekt dat we deze niet tegelijkertijd kunnen verbruiken, omdat we bijvoorbeeld niet thuis zijn. In dat geval wordt deze opgewekte energie ‘gegeven’ aan een energiemaatschappij dus wordt de energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier heeft namelijk wel een adresje die deze energie wel kan gebruiken.

Andersom geldt dit dan ook hetzelfde. Bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer je een lamp wilt aanzetten. Op dit moment krijg je geen energie van jouw zonnepanelen aangezien de zon niet meer schijnt en dus krijg je dan stroom geleverd vanuit jouw energieleverancier. Zodat je wel het licht aan kunt zetten. Normaal gesproken betaal je voor stroom dat je verbruikt vanuit de energieleverancier, maar omdat jij zelf ook stroom aan de energiemaatschappij hebt gegeven hoef je hier dus niet voor te betalen! Zo worden deze getallen, wat je hebt gegeven en wat je later weer hebt verbruikt, tegen elkaar weggestreept. En dat noemen we dan salderen.

Teruglever-vergoeding salderen zonnepanelen

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je zelfs meer energie opwekt dan dat je zelf over een geheel jaar verbruikt. Dan kan je ook jouw stroom ‘verkopen’ aan de energieleverancier. Hiervoor kan je gebruik maken van de zogeheten terugleververgoeding. Dit houdt in dat je vaak tussen de 3-12 cent per kWh voor jouw overtollige energie krijgt. Dat is natuurlijk een stuk lager dan dat ze zelf voor hun energie vragen. Dit is namelijk vaak rond 20-24 cent per kWh. Hierom is het momenteel niet super interessant om hier wat mee te doen en is de meest ideale situatie om precies genoeg stroom op te wekken dan dat je verbruikt in een jaar tijd. Hierom helpen we je ook graag mee om dit inzichtelijk te krijgen voor dit moment, maar ook met alle toekomstplannen die op de stoep staan.

Wetten en regelgevingen bij zonnepanelen

Om de komst van zonnepanelen te stimuleren was er tot 2013 een landelijke zonnepanelen subsidie beschikbaar voor de aanschaf hiervan. Destijds waren de panelen ook nog lang niet zo rendabel als op dit moment. Zo werd vanuit de overheid duurzaamheid gestimuleerd. Inmiddels zijn zonnepanelen zo ver doorontwikkeld dat deze subsidie vanuit de overheid niet meer nodig was. De zonnepanelen verdienen zichzelf namelijk veel sneller terug dan voorheen. Deze subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen is toen ingewisseld voor de huidige salderingsregeling. Meer weten over de btw terugvragen zonnepanelen?

Salderen zonnepanelen 2023

Doordat de ontwikkelingen van zonnepanelen nog steeds volop doorlopen en zonnepanelen rendabeler zijn dan ooit, is de overheid ervan overtuigd dat ook deze salderingsregeling in de loop van de tijd niet meer nodig zal zijn. Hierom liggen er nu plannen op tafel om deze salderingsregeling per 1 januari 2023 langzaam af te gaan bouwen. Dit voorstel moet nog wel eerst door het toekomstige kabinet worden aangenomen. Laten we er voor deze uitleg even vanuit gaan dat dit gebeurt, dan houdt dit in dat je elk opvolgend jaar vanaf 2023 negen procent minder mag salderen tot aan 2031. Vanaf 2031 wordt dan de gehele salderingsregeling stopgezet.

Het afbouwen van deze regeling houdt in dat je de energie die je ‘geeft’ aan de energiemaatschappij niet helemaal meer mag wegstrepen tegen hetgeen dat je later verbruikt. Je gaat dus in de loop van de tijd steeds meer jouw energierekeningen betalen zoals voorheen. “Waarom zou ik dan nog zonnepanelen nemen?!” Simpel, omdat de ontwikkelingen echt niet stil blijven staan en we niet voor niks overal weer wat op verzinnen. Hoe logisch is het namelijk om straks jouw eigen opgewekte energie niet aan te sluiten op het net, maar om deze zelf op te vangen in een batterij. Zo ben je altijd baas over jouw opgewekte energie en heb je deze altijd ter beschikking. Ook ‘s avonds en in de winter bijvoorbeeld. Om als overheid dan nog zonnepanelen aan te moedigen in de vorm van duurzaamheid kan hier dan weer een vorm van subsidie op gegeven worden of een duurzaamheidslening.

Tot slot kun je zelf nog de stroom efficiënt benutten in het afbouwproces door bijvoorbeeld voornamelijk overdag elektrische apparaten aan te zetten. Denk hierbij aan de wasmachine, droger, vaatwasser etc. Zo zorg je ervoor dat je jouw energie hiervoor gebruikt en niet die vanuit de energiemaatschappij waar je extra voor moet betalen.

Hoe dan ook, zonnepanelen blijven een onderdeel van onze duurzame toekomst en dit is een markt die volop in ontwikkeling is. Welke kant de regeling ook op gaat, het geeft hoe dan ook weer ruimte voor andere (nieuwe) mogelijkheden. 

zonnepanelen salderen

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen

Menu