Zonnepanelen

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Zonnepanelen subsidies 2022

Zonnepanelen kopen is vaak een stuk aangenamer met subsidies van de overheid. De zonnepanelen subsidies van 2022 zijn bekend gemaakt in het nieuwe regeerakkoord. Hieronder lichten we alle belangrijke punten voor je toe die interessant kunnen zijn op het gebied van zonnepanelen subsidies wanneer je in 2022 van plan bent om een installatie aan te schaffen.

Welbekende subsidieregelingen

Om te beginnen blijven de subsidieregelingen van de landelijke overheid voor zonnepanelen in 2022 doorgaan zoals we die kennen. Dit houdt in dat je de btw (21%) die je betaalt over de aanschaf terug kunt vragen bij de overheid. Dat scheelt toch weer een paar honderd euro in de meeste gevallen. Daarnaast kan je gebruik maken van de salderingsregeling.

Deze regeling houdt in, dat je als energie opwekker jouw teruggeleverde energie mag wegstrepen tegen jouw verbruikte energie vanuit de energiemaatschappij. Dit wordt automatisch verrekend door de energiemaatschappij zelf, dus dat hoef je niet zelf iedere maand door te geven.

Gemeentelijke subsidieregelingen

Vanaf 2013 zijn de overige verantwoordelijkheden voor subsidieregelingen door de landelijke overheid uit handen gegeven aan de gemeenten. Dit betekent dat alle gemeenten individueel budget hiervoor beschikbaar mogen stellen en de invulling hiervan ook zelf mogen opstellen. Hierdoor variëren de mogelijkheden van zonnepanelen subsidies in 2022 en voorwaarden die hierbij horen erg per gemeente.

Zo zien we veel voorbij komen dat gemeenten voor specifieke woonwijken of (nieuwbouw) projecten een fonds hebben opgesteld. Ook heb je voor een aantal gemeenten een collectieve subsidievorm. Hiermee wordt bedoeld dat je een zonnepanelen subsidie kunt aanvragen, wanneer je met meerdere huishoudens in de buurt tegelijkertijd zonnepanelen aanschaft. De hoeveelheid aan huishoudens als voorwaarde kan weer per gemeente verschillen. Meer informatie hierover kan je ook vinden in de blog: zonnepanelen subsidies.

Regeerakkoord 2022

Wanneer we de plannen rondom energie vanuit het nieuwe regeerakkoord onder de loep nemen dan zien we dat erg nog geen hele concrete plannen zijn uitgewerkt wat betreft zonnepanelen subsidies. Wel wordt er aangegeven dat er gas wordt gegeven op het doel om Nederland klimaatneutraal te hebben in 2050. Hierbij wordt vooral ‘zonnepanelen-op-dak’ benoemd. De zonnepanelenvelden die we langs de wegen zien lijken hiermee buiten beschouwing te worden gelaten. Er is 50 miljard euro vrijgemaakt om de klimaatdoelen te behalen. Hiervoor is verduurzaming het hoofdonderwerp.

Afbouw van de salderingsregeling?

Sinds 2019 is er vanuit de overheid al sprake van een mogelijke afbouw van de salderingsregeling in de vorm van een wetsvoorstel. Deze zou per 2023 ingaan en zal dan geheel stopgezet worden in 2031. Tijdens de presentatie van het regeerakkoord is er tot dusver geen verdere informatie hierover toegelicht, waardoor deze regeling mogelijk nog kan worden verlengd. Wel is er daarentegen wat bekend gemaakt over een verschuiving van de energiebelasting, welke relevant is voor zonnepanelen eigenaren.

Verschuiving van de energiebelasting

Om de Nederlandse huishoudens te stimuleren in verduurzaming is er een verschuiving in de energiebelasting in gang gezet. Deze zal doorgevoerd blijven worden in het nieuwe regeerakkoord. Hierbij wordt de belasting op elektriciteit met 5,23 eurocent verlaagd en wordt de belasting op gas met 5,23 eurocent verhoogd. Gas gaat dus duurder worden en elektriciteit goedkoper.

Dit houdt in, wanneer elektriciteit goedkoper wordt, dat de opgewekte energie van de zonnepanelen iets minder waard wordt. Dit houdt niet in, dat dit niet rendabel is. De zonnepanelen opbrengst blijft namelijk historisch hoog. Het enige verschil kun je terugzien in de terugverdientijd. Deze zal in het begin wat iets hoger zijn doordat de besparing iets minder is.

Stimulatie thuisbatterij?

Wat daarnaast ook nog ontbrak in de presentatie van het coalitieakkoord is informatie omtrent de stimulering van een thuisbatterij. Door zonnepanelen-op-dak als één van de prioriteiten te benoemen voor het klimaatdoel, verwachten we dat hier nog op een later termijn aandacht aan geschonken wordt. Een thuisbatterij heeft namelijk een erg positieve invloed op de belasting van het landelijke energienet, omdat er op deze wijze stroom opgeslagen kan worden, in plaats van dat deze over het net teruggeleverd moet worden.

Met het idee in het achterhoofd van een alsnog mogelijk afbouw van de salderingsregeling, de verschuiving van de energiebelasting en een prioriteit van zonnepanelen-op-dak zal een stimulatie voor een thuisbatterij bijna onmiskenbaar zijn als een mogelijke landelijke zonnepanelen subsidie 2022.

Wil jij ook graag besparen op jouw energierekening en zit je na te denken over zonnepanelen? Vraag dan gerust vrijblijvend advies aan onze adviseurs. Doe de dakscan om te kijken welke mogelijkheden jouw dak biedt.

Subsidies voor zonnepanelen op jouw huis

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen

Menu