Hoeveel energie een zonnepaneel per dag kan leveren in kilowattuur (kWh) hangt af van het vermogen van het paneel zelf. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Het vermogen van het paneel bepaalt de elektriciteitsopbrengst in kWh. Hieronder wordt uitgelegd hoe je kunt berekenen hoeveel kWh een zonnepaneel kan leveren en wat dit betekent voor de opbrengst.
Het vermogen van zonnepanelen wordt dus uitgedrukt in wattpiek. Wattpiek is een meeteenheid voor het vermogen van zonnecellen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. De ontwikkeling van zonnepanelen is de afgelopen jaren snel gegaan. Waar een paar jaar geleden zonnepanelen met een vermogen van 350 wattpiek werden geïnstalleerd, worden er nu al panelen geïnstalleerd met een vermogen van 420 wattpiek. Maar wat betekent dit vermogen nu precies voor de opbrengst?
Vaak wordt gedacht dat een zonnepaneel met een vermogen van 420 wattpiek ook 420 kWh per jaar opwekt. Dit is echter niet het geval, omdat de opbrengst afhankelijk is van verschillende factoren.
De opbrengst van zonnepanelen per dag wordt beïnvloed door drie factoren:
Hoe meer zonuren, hoe meer kWh er ook opgewekt gaat worden. De oriëntatie van jouw dak gaat samen met de stand van de zon. De zon komt op in het oosten, beweegt over het zuiden en gaat onder in het westen. Als jouw dak op het zuiden ligt, wek je veel meer stroom op dan wanneer deze op het noorden ligt. Omdat het zonlicht direct op jouw panelen schijnt. Zie hieronder een overzicht van de opbrengsten van de verschillende oriëntaties.
Als laatste punt hebben we het over de hellingshoek van jouw dak. De hellingshoek is de standhoek die een hellend vlak maakt met de horizon. Oftewel, hoe schuin staat jouw dak ten opzichte van de zon. De beste hellingshoek zit tussen de 10 en 15 graden.
Nu gaan we naar de definitieve berekening. De opbrengst van zonnepanelen per dag berekenen gaat middels de volgende formule:
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst in kWh
Het totale vermogen van een zonnepanelen installatie is simpel te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Hiermee bereken je dus de potentiële zonne-energie. De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk van verschillende factoren zoals eerder genoemd: het aantal zonuren per jaar, de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek waarop deze zich bevinden. Bij Zonduurzaam maken wij gebruik van speciale software die al deze factoren meeneemt in een berekening, maar het is in Nederland gebruikelijk om een standaard gemiddelde van 85%, of 0.85, aan te houden.
Dit percentage is echt een gemiddelde. Wanneer jouw dak vol op het zuiden ligt en geen schaduwvlakken heeft, dan zou je al kunnen werken met een percentage van 95% of 0.95.
Kortom, met deze twee variabelen kun je de opbrengst van jouw zonnepanelen installatie berekenen. We gaan in de volgende berekening uit van een gemiddelde instralingsfactor:
Totale vermogen: 410Wp * Instralingsfactor: 0.85 = 348.5 kWh
Een zonnepaneel van 410Wp zal dus gemiddeld voor 348.5 kWh zorgen, per jaar. Om erachter te komen hoeveel kWh per dag zonnepanelen opleveren, doe je het bovengenoemde antwoord, gedeeld door 365 dagen. Het is daarnaast ook goed om te weten dat voor een gemiddeld huishouden met 4 personen een jaarverbruik van 2.900 kWh wordt gehanteerd. Dit betekent dat we onder de juiste omstandigheden 9 zonnepanelen nodig hebben om aan dit verbruik te komen.
Wil jij een specifiek antwoord op de vraag hoeveel een zonnepaneel oplevert? Onze adviseurs helpen je tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren je naar de mogelijkheden. Zij kunnen aangeven hoeveel kWh per dag, per maand of per jaar zonnepanelen voor jou kunnen opleveren.
Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.
Ma t/m vrij 08:30 – 17:00
Ma t/m vrij 08:30 – 17:00